Доставка и плащане

Във връзка с доставянето и получаването на поръчани от онлайн магазина стоки, Потребителите трябва да имат предвид следното:

1) Доставката се осъществява единствено на територията на Република България.

След потвърждаване на поръчката от страна на „Бижу криейшънс“ ЕООД поръчката се обработва, предава в офис на куриерска фирма „Еконт Експрес“ ЕООД с опция Преглед и Тест и се доставя до Потребителя в сроковете по-долу.

Потребителят се съгласява, че е възможно удължаване на срока за доставка поради непредвидени обстоятелства, намиращи се извън контрола на “Бижу криейшънс“ ЕООД и с оглед установеното в съответните разпоредби на Закона за защита на потребителите.

2) Срокът за изпращане на пратката от „Бижу криейшънс“ ЕООД е между 2 (два) и 5 (пет) работни дни, считано от деня, следващ този, в който сте направили поръчка. Изключение са случаите, описани в точка 10).

Изключение са случаите при пренасочване на пратка, до адрес (офис на куриерската фирма), различен от адреса, посочен вече в поръчката, която е потвърдена от Дружеството,

4) Поръчаната стока се доставя в подходяща за вида й опаковка до посочения офис на куриерска фирма „Еконт Експрес“ ЕООД или на адреса и получателя, посочени от Потребителя в заявката.

5) „Пратки, които не могат да бъдат доставени поради това, че не са потърсени в срок, определен в служебното известие; получателите отказват да ги получат или да заплатят сумата на наложения платеж; заминали са на неизвестен адрес; непознати са на посочения адрес или са починали; посоченият адрес е недостатъчен или не съществува, се връщат на подателя.“

6) Дължимата такса за доставка, съгласно тарифата на „Еконт Експрес“ ЕООД, обратно до „Бижу Криейшънс“ ЕООД, е дължима от Потребителя и се заплаща в срок към „Еконт Експрес“ ЕООД.

7) В случай че Потребителят желае пренасочване на пратката на друг адрес, различен от адреса, посочен вече в поръчката, която е потвърдена от Дружеството, това се счита за допълнителна услуга и Потребителят/Получателят на стоката следва да заплати стойността на доставката, съгласно тарифата на „Еконт Експрес“ ЕООД.

8) При пренасочване на пратката към друг адрес, различен от адреса, посочен вече в поръчката, която е потвърдена от Дружеството, поради предоставен от Потребителя грешен или непълен адрес, това отново се счита за допълнителна услуга и Потребителят/получателят на стоката следва да заплати стойността на доставката, съгласно тарифата на „Еконт Експрес“ ЕООД.

9) В случаите по точки 6), 7) и 8) по-горе, отношенията по заплащането на стойността на доставката се уреждат между Потребителя и куриерската фирма.

10) В период около празнични дни се допуска удължаване на сроковете за доставка, посочени в точка 2) с допълнителни 5 работни дни.

Плащане

1) Плащане чрез наложен платеж:

Плащането на обявената стойност на наложения платеж (цената, която Потребителят следва да заплати за закупената стока) се извършва по следния начин:

– от получателя на доставяната стока, на куриера, в момента на доставката на пратката/ момента на получаване на пратката в офис на куриерската фирма.

Потребителят заплаща и стойността на куриерската услуга, ако е налице задължение за това, съгласно Общите условия.